Gorgiasz

Gorgiasz

Autóverseny

2019. február 19. - Gorgiasz

Képzeljünk el egy autóversenyt. Bárki indulhat ezen a versenyen, nem olyan nagy költség egy autót szerezni, összehozni egy csapatot, odaállni a start vonalra, és elindulni. A szövetség segít is az indulásban. És aki először ér a célba, az nyeri a versenyt, ebben nincs vita. Tehát első ránézésre minden rendben a mi kis autóversenyünkkel.

Azonban van egy bizonyos csapat. Nevezzük mondjuk Favoritnak. Nos, a Favoritnak vannak bizonyos előnyei. Először is szinte korlátlanok az anyagi lehetőségei. Sok gazdag támogatója van (akik nem mellesleg pont az autóverseny által gazdagodtak meg), több évtizednyi fennállása alatt biztos anyagi bázist teremtett magának, ráadásul a szövetség pénzét is ő költi el, arra amire jónak látja. A többi csapat is kap valamicske pénzt, de a Favorit csapat mindent elkövet, hogy ezt minimalizálja. A szövetségtől kapott kevéske pénzen kívül más támogatóra nem igazán számíthatnak, mert az ilyen lehetőségeket a Favorit különféle szabályokkal és sajtó támadásokkal megakadályozza.

És igen, a verseny szabályait is a Favorit csapat írja. Bármilyen kis előny megszerzéséért átírják a verseny szabályzatot. Minden kis részlet úgy lett kialakítva, hogy a Favorit csapatnak kedvezzen. De ez még nem minden, mert a verseny bírókat és ellenőröket is a Favorit csapat nevezi ki, és ezek a minimális látszat fenntartása mellett, mindig a rivális csapatokra szállnak rá, míg a Favoritnak szinte bármit elnéznek. A Favoritnál "természetesen" minden a legnagyobb rendben, míg más csapatoknál a kákán is csomót keresnek, és a legkisebb hiba is súlyos büntetést von maga után.

A fair play sem tartozik a Favorit csapat erényei közé. Bármilyen piszkos trükköt bevetnek ellenfeleik akadályozására. Megpróbálják belülről szétzilálni az ellenfél csapatokat, ügynököket bérelnek fel, verőembereket vetnek be. Láthatóan nem riadnak vissza semmitől a győzelemért. Hozzá kell tenni azt is, hogy a Favoritnak van a legtapasztaltabb pilótája, a legjobban szervezett csapata, és a korlátlan anyagi eszközökkel ők tudják megfizetni a legjobb külső szakembereket is.

Kérdés, hogy ilyen helyzetben van egyáltalán bármi esélye annak, hogy a mi kis versenyünkben más nyerjen mint a Favorit csapat? Nem sok. Én csak két reális lehetőséget látok. Vagy történik valami a Favorit csapaton belül, aminek következtében végzetes hibákat követnek el, esetleg törés következik be a csapaton belül, ami annak széthullásához vezet. A másik lehetőség, hogy jön egy olyan hihetetlenül tehetséges elszánt pilóta, aki mögött felsorakozik egy olyan nagyszerű összetartó csapat, hogy ennyi hátrány ellenére meg tudják nyerni a versenyt. De ez talán már a mesék világa.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorgiasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6214637708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása